Image

Eldfesten invigs av:

Image

KONFERENCIERER

Image

SINA VALIOLLAH

Radio- och TV-personligheten Sina Vilollah är den ene av årets två konferencierer. På grund av sin unika röst blev Sina tidigt erbjuden jobb som presentatör för flera program på radiostationen IRIB. Sedan har han fortsatt både som producent och programledare för många folkkära radio- och TV-program i Iran. Tre gånger nominerad till Television- och Radiofestivalpriset som bästa programledare vann han priset 2004. Sina var med och startade den första iranska nöjeskanalen Farsi1, där han sedan 2014 leder den populära talk showen Chand Shanbeh Ba Sina.

Videoklipp
Image

BAHAR PARS

Bahar Pars är en färgstark skådespelare bosatt i Stockholm, född i Iran. Hon har haft roller på ett flertal teatrar och medverkat i svenska filmer. Bahar har vunnit priser för sina insatser som skådespelare och även som regissör för kortfilmen Rinkebysvenska. Bahar nominerades till en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i filmen En man som heter Ove, en film som också nominerades för en Oscar. De senaste åren har Bahar arbetat på Dramaten. Bahar kommer precis som förra året tillsammans med Sina Vilollah att leda oss genom kvällens program. 

Videoklipp

ARTISTER

Image

BIJAN MORTAZAVI

Violinisten och sångaren Bijan Mortazavi är en mångsidig musiker med rötterna i klassisk iransk musik. 
Han började spela violin redan som 3-åring, vid sju års ålder lärde han sig flera andra instrument. Bijan har skrivit musik i olika stilar som har framförts både av honom själv och av andra artister. På de album han har gett ut spelar han själv samtliga instrument och på scen använder han alltid sin specialtillverkade vita fiol. 
På Eldfesten hör vi Bijan tillsammans med Farrokh Raisi, trummor, Hossein Gordin bas, Amir Akbarzadeh, keyboard och Shahram Gholami slagverk.

Videoklipp
Image

SEPIDEH

"En rebell som har ett syfte."

Det är så många som har beskrivit Sepideh genom hela hennes musikkarriär, eftersom hon har arbetat outtröttligt för att vidga gränserna för persisk musik.
Sepidehs uttryck har satt den persiska musikscenen i brand sedan hennes debutalbum 1999. Från den dagen har hon fortsatt vara en av de mest omtalade och eftertraktade artisterna i Iran.
Hennes popularitet fortsätter hela tiden att växa - delvis beroende på hennes starka närvaro i sociala medier och hennes videoklipp har miljontals visningar på digitala plattformar.
Sepidehs musik är en blandning av dans, rock, pop, arabiska och persiska som influeras av amerikanska rockbeats, arabiska och dansrytmer från mellanöstern.

Videoklipp
ALIREZA SAREMI

ALIREZA SAREMI

Tack vare sitt stora musikintresse och sin musikaliska talang vann Alireza Saremi sångtävlingen STAGE i London år 2017, en motsvarighet till svenska Idol. Med en bakgrund av att kunna bemästra en rad olika musikinstrument, varit körledare på en av Irans största kulturella institutioner OKFT (Osterreichisches Kultur Forum-Austria Cultural Forum-Tehran), skrivit och producerat musik åt några av Irans främsta artister -  har detta lett honom till en framgångsrik musikkarriär som artist! 


Videoklipp
Jasmine Kara

Jasmine Kara

Jasmine Kara är en halvsvensk/halviransk sångerska och låtskrivare som är född och uppvuxen i Örebro.      Hennes debutalbum "Blues ain't nothing but a good woman gone bad" släpptes år 2010 i Sverige, Storbritannien och Japan och hade stor framgång. Hon har sedan medverkat i alla de största tv-programmen i Sverige som "Allsång på Skansen", "Let's dance", "Sommarkrysset", "Lotta på Liseberg". Kort därefter fortsatte Jasmine med turné i Storbritannien följt av en lansering och ett genombrott i Japan. Hon klättrade snabbt på radiolistor som japans Tokyo FM och J-wave.


Videoklipp
ELAHA SOROOR

ELAHA SOROOR

Elaha Soroor är en Londonbaserad sångare/låtskrivare från Afghanistan. Hennes musik är djupt rotad i den afghanska folktraditionen och är en vacker kombination av traditionella och moderna ljudbilder med influenser som sträcker sig från medeltida traditioner till jazz, flamenco, pop och electronica. Elahas musik representerar unga generationer i Afghanistan som har en djup stolthet i sin egen kultur och identitet men ändå har en stark önskan om förändring och innovation. Hennes kraftfulla, medvetna texter tar ofta upp teman som invandring, krig, kön och kärlek. 


Videoklipp
BARAN BAND

BARAN BAND

BaranBand får alltid sin publik att dansa! Bandet leds av de karismatiska bröderna Gian och Marouf Majidi och har blivit känt för sina energiska liveföreställningar. Baran är det kurdiska ordet för regn som renar och skapar nytt. Deras musik består av både egna nya kompositioner och nya arrangemang av traditionell musik. Bandet grundades 2013 och dess medlemmar representerar olika musikaliska kulturer, genrer och rötter.

Videoklipp
PANIDA

PANIDA

Panida slog igen som artist i iranska TV-talangshowen “Stage” där hon imponerade stort på alla med sin fantastiska energi och kom på tredje plats. Efter showen fortsätter hon att ge konserter över hela världen och har hittills släppt sex singlar.

Videoklipp
REZA

REZA

Reza är en ny iransk stjärna med bakgrund inom teater som slog igenom, gjorde succé och kom till final i TV-talangshowen “Stage” som är iranska motsvarigheten till ”Idol”. Han har efter det släppt två singlar.

Videoklipp
DJ PORIA

DJ PORIA

DJ Poria är en av Irans mest kända DJ:s som spelat på de flesta klubbar runt om i världen. Hans persiska klubbhits får dansgolven att gunga och köerna att ringla vart han än kommer. Under kvällen bjuder han på en specialblandning med superhits från framför allt Iran, men även med inslag från övriga Mellanöstern. Är du sugen på att dansa? Ja, då vet du vart du ska gå.
Erwin Khachikian

Erwin Khachikian

Erwin Khachikian har turnerat och spelat i internationella sammanhang sedan mitten av 90-talet. Hans framgång som producent och låtskrivare i Iran har gett honom välförtjänt uppmärksamhet. I hans soloprojekt, KARMANDAN (kontorsarbetare) uttrycker han sig fritt. Hans fina västerländska melodier i kombination med aktuella samhällstexter har gjort honom till en unik artist.


Videoklipp
HAFTSIN DANS

HAFTSIN DANS

Haftsin-gruppen är vårens budbärare som med dess vackra klänningar (från olika regioner i Iran) symboliserar enighet och fred. De startar hela ceremonin när de tänder de sju eldar som sedan kommer användas för eldhoppning. Efteråt genomför de en dans med Haftsins sju element för att uttrycka Noroozs budskap om enighet, fred och den blomstrande naturen och livet.

Husbandet

Image

PYROTEKNIK OCH ELDEFFEKTER

Vad är en eldfest utan eld? Skandinaviens största företag inom pyroteknik, Arclight, bjuder på en eldshow som du sent kommer att glömma. Under hela kvällen ryms på scenen  eldkanoner, fyrverkerier, pyroteknik och andra eldiga effekter.

ELDHOPPNING

Att hoppa över små eldar är det mest centrala i eldfestens firande. En gammal, folklig tradition där man lämnar det gamla årets besvär och trötthet bakom sig och med eldens styrka hämtar ny kraft inför det kommande året. När du hoppar över elden ska du ropa: "mitt gula till dig! Ditt röda till mig!". Det gula symboliserar trötthet och sjukdom och det röda står för kraft, energi och kärlek.

NOURUZTÄLT

Inget persiskt nyår utan det dukade bordet sofreh haft sin! I nouruztältet står ett vackert traditionellt dukat bord, likt det som finns i varje persisk familj till nyåret. Enligt traditionen dukas bordet med saker som symboliskt ska representera allt det goda man önskar sig under det kommande året. Det ska vara minst sju saker som börjar med den persiska bokstaven sin, till exempel gräs, torkade frukter, hyacint, mynt, men även andra saker som spegel, rosenvatten och målade ägg. Kom in och ta en selfie med dig och haft sin!

BARNENS TÄLT

I barnens tält är det ständigt full aktivitet! Kom och hälsa på – vi har en mängd olika aktiviteter även för de allra minsta. I barnens tält kan du måla ansiktet, lära dig att arbeta med lera, lyssna på haji pirouzs berättelser och mycket, mycket mer. Kanske vill du bli en tiger? En tussilago? Eller bara pyssla i din egen takt? Alla barn är välkomna!

MAT

Kungsträdgården kommer att vara fylld med olika tält, många av dem erbjuder mat av olika slag. Det kommer att finnas ett stort utbud av olika iranska rätter där huvudrätten är den varma persiska soppan ash reshte. En eldfest är inte en eldfest utan denna folkrätt. Nudlarna i soppan symboliserar lycka och framgång i livet.
Flertalet foodtrucks kommer att finnas på plats för att servera läckra maträtter!

SENIORTÄLT

Är du senior och vill vara med och fira in solens och vårens antågande? Under eldfesten kommer vi att erbjuda ett särskilt seniortält för dig som är över 65 år. I tältet kommer vi att ha många sittplatser och bra uppvärmning så att du inte behöver frysa. Sittplatserna är trots allt begränsade så vi ber övriga att respektera åldersgränsen.

Producent

Image

SAMARBETARSPARTNER

Image
Image

Stockholm Styrgruppen

Persis
Priska film
Earth for everyone
Khane Nime
X-cons

SPONSORER

Image
Image
Image
Image
© Copyright ELDFESTEN
POWERED BY HIVA RELATIONS