KONFERENCIERER

SINA VALIOLLAH

SINA VALIOLLAH

Radio- och TV-personligheten Sina Vilollah är den ene av årets två konferencierer. På grund av sin unika röst blev Sina tidigt erbjuden jobb som presentatör för flera program på radiostationen IRIB. Sedan har han fortsatt både som producent och programledare för många folkkära radio- och TV-program i Iran. Tre gånger nominerad till Television- och Radiofestivalpriset som bästa programledare vann han priset 2004. Sina var med och startade den första iranska nöjeskanalen Farsi1, där han sedan 2014 leder den populära talk showen Chand Shanbeh Ba Sina.

Videoklipp
BAHAR PARS

BAHAR PARS

Bahar Pars är en färgstark skådespelare bosatt i Stockholm, född i Iran. Hon har haft roller på ett flertal teatrar och medverkat i svenska filmer. Bahar har vunnit priser för sina insatser som skådespelare och även som regissör för kortfilmen Rinkebysvenska. Bahar nominerades till en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i filmen En man som heter Ove, en film som också är nominerad för en Oscar. De senaste åren har Bahar arbetat på Dramaten, nu aktuell i Figaros bröllop. Bahar kommer tillsammans med Sina Vilollah att leda oss genom kvällens program.

Videoklipp

ARTISTER

ANDY

Den iranska superstjärnan Andy kommer till Eldfesten! "The Prince of Persia" eller "The Iranian Elvis" som han kallas, har släppt mer än 14 album och har turnerat runt om i världen från USA till Europa, Mellanöstern till Ryssland otaliga gånger och spelat på de flesta prestigefyllda teatrar och arenor i världen.
Andy har uppträtt med många internationella stjärnor som Jon Bon Jovi, La Toya Jackson och har medverkat med musik i flera Hollywoodfilmer bl a i The House of sand and fogs, som skådis i filmen The Keeper: The Legend of Omar Khayyam med bl a Vanessa Redgrave och gjort musiken till ett tiotal indiefilmer.

För andra året i rad belönades han av JPF Independent Music Awards för bästa Mellanösternalbum och Universal Studios utnämnde honom som decenniets bästa manliga iranska popsångare i Amerika. I Armenien har Andy fem år i rad utsetts till bästa manliga armeniska artist och bästa album. 2016 fick Andy motta Legend Award-priset från Big Apple Music Awards. Han har också två gånger fått erkännande av stadsfullmäktige i Los Angeles för sina insatser genom musik till staden.
Förutom persiska och armeniska, hans två modersmål, sjunger Andy på engelska och spanska.

Videoklipp

SAEID SHANBEHZADEH &
ROSTAM MIRLASHARI:
AFRO-IRANIAN MUSIC

I höstas gjorde de succé på Apollo Theatre i New York och i San Fransisco! Det lyckade och kreativa samarbetet fortsätter mellan Parisbaserade musikern och dansaren, virtuosen Saeid Shanbehzadeh och Stockholmsbaserade sångaren Rostam Mirlashari (kallad för The Prince of Balochi Music). Båda är frontfigurer för musik från sina respektive områden och turnerar världen runt. Båda kommer från södra Iran, Provinsen Bushehr, sydvästra Iran ch provinsen Baluchistan i sydöstra Iran båda i utkanten av Persiska Viken med stark afrikansk påverkan. Tillsammans med sitt band tar de med oss på en vindlande resa genom den spännande afro-iranska musiken i möte med blues och jazz. Till våren släpps deras första album Pour Afrigha.
Bandmedlemmar: Naghib Shanbehzadeh, slagverk, Sheida Shanbehzadeh Bozorgmehr, slagverk/kör, Jimmy Wahlsteen, gitarr och Pierre-Alain Tocanier, trummor.

ZULAYKHO MAHMADSHOEVA

Hennes musik är en blandning av tadzjikisk folkmusik och pop men själv vill Zulaykho kalla den mest pop. Hon bryr sig mycket om traditioner men är ändå en stor idol för den unga tadzjikiska publiken. Zulaykho kompas av Sharafodin Shkarov på keyboard, Omid Mazlom, gitarr, Ramin Yousefi, bas, Marcello Nunez, trummor och Pedram Lahijani, slagverk under ledning av Shapor Bastansiar.

Videoklipp
BERRIN SAHIN

BERRIN SAHIN

Berrin Sahin föddes i östra Turkiet. Hon spelar baglama, cura och sjunger på kurdiska, turkiska, azeriska och fler språk. Berrin har förutom konserter med sina systrar, tagit plats i olika musikaliska möten. Hon har varit en av två solister i Karl Jetkins Stabat Mater, samarbetat med Sveriges Radios Symfoniorkester, jazzmusikern Magnus Lindgren och medverkat som sångerska i Utvandrarna på Västmanlands Teater.
Berrin framträder tillsammans med Saman Alias på klarinett, Ali Shaker Ali, saz, Omid Mazlom, gitarr, Ramin Yousefi, bas, Marcello Nunez, trummor och Pedram Lahijani på slagverk under ledning av Shapor Bastansiar.

Videoklipp
ABJEEZ MED YAKUMBÉ

ABJEEZ MED YAKUMBÉ

Det persisk-svenska världspopbandet Abjeez bildades av låtskrivande systrarna Melody och Safoura Safavi. De ofta humoristiska och rebelliska texterna är skrivna på farsi, men musikens groove och ett dramatiskt framförande bryter ner alla språkgränser.
På Eldfesten hör vi Abjeez uppbackade av slagverksgruppen Yakumbé, som med sin explosiva energi och sitt unika sväng kan få varje dansgolv att förvandlas till ett gungande hav! Yakumbé blandar influenser från världens svängigaste och ösigaste rytmer med egenkomponerade beats.

Videoklipp
ALLYAWAN

ALLYAWAN

Rapparen Allyawan från Jönköping har varit med i snart ett decennium på den svenska rapscenen. Med sin debut-EP Dümma mig rör Allyawan vid ämnen som rasism och fördomar. 2015 medverkade Allyawan i TV4s Lyckliga Gatan, där han med sin tolkning av Jag hade en gång en båt gick rakt upp som etta på singellistan. Allyawan deltog senast i Melodifestivalen i Malmö. Han planerar att släppa albumet Lofe i april.

Videoklipp
DJ PORIA

DJ PORIA

DJ Poria är en av Irans mest kända DJ:s som spelat på de flesta klubbar runt om i världen. Hans persiska klubbhits får dansgolven att gunga och köerna att ringla vart han än kommer. Under kvällen bjuder han på en specialblandning med superhits från framför allt Iran, men även med inslag från övriga Mellanöstern. Är du sugen på att dansa? Ja, då vet du vart du ska gå.
PARVAZ

PARVAZ

Med inspiration från konsten och poesin i det gamla persiska riket och med en bakgrund av studier i traditionella danser från Iran och Centralasien, skapar Parvaz Dansensemble uttrycksfulla scenproduktioner fyllda med poetiska moment, medryckande rytmer och extatiska snurrar. Gruppen består av fyra artister som alla har en lång bakgrund som professionella dansare.

Videoklipp
ACT OF EMOTION

ACT OF EMOTION

Act of Emotion gästar även i år Eldfesten, nu med sin banbrytande och hänförande ljusshow. Blinkande ljus, lysande vingar, magiska dansare och ljusprojiceringar direkt i luften - förbered dig på något du aldrig tidigare sett! Act of Emotion är en artistförmedling och ett produktionsbolag som förmedlar några av världens främsta eld- och nycirkusartister. Med passion för sin konstform bjuder artisterna alltid på överraskningar.

Videoklipp

I SAMARBETE MED

SPONSORER

STYRGRUPPEN

© Copyright ELDFESTEN
POWERED BY HIVA RELATIONS