PYROTEKNIK OCH ELDEFFEKTER

Vad är en eldfest utan eld? Skandinaviens största företag inom pyroteknik, Arclight, bjuder på en eldshow som du sent kommer att glömma. Under hela kvällen ryms på scenen  eldkanoner, fyrverkerier, pyroteknik och andra eldiga effekter.

ELDHOPPNING

Att hoppa över små eldar är det mest centrala i eldfestens firande. En gammal, folklig tradition där man lämnar det gamla årets besvär och trötthet bakom sig och med eldens styrka hämtar ny kraft inför det kommande året. När du hoppar över elden ska du ropa: "mitt gula till dig! Ditt röda till mig!". Det gula symboliserar trötthet och sjukdom och det röda står för kraft, energi och kärlek.

NOURUZTÄLT

Inget persiskt nyår utan det dukade bordet sofreh haft sin! I nouruztältet står ett vackert traditionellt dukat bord, likt det som finns i varje persisk familj till nyåret. Enligt traditionen dukas bordet med saker som symboliskt ska representera allt det goda man önskar sig under det kommande året. Det ska vara minst sju saker som börjar med den persiska bokstaven sin, till exempel gräs, torkade frukter, hyacint, mynt, men även andra saker som spegel, rosenvatten och målade ägg. Kom in och ta en selfie med dig och haft sin!

BARNENS TÄLT

I barnens tält är det ständigt full aktivitet! Kom och hälsa på – vi har en mängd olika aktiviteter även för de allra minsta. I barnens tält kan du måla ansiktet, lära dig att arbeta med lera, lyssna på haji pirouzs berättelser och mycket, mycket mer. Kanske vill du bli en tiger? En tussilago? Eller bara pyssla i din egen takt? Alla barn är välkomna!

MAT

Kungsträdgården kommer att vara fylld med olika tält, många av dem erbjuder mat av olika slag. Det kommer att finnas ett stort utbud av olika iranska rätter där huvudrätten är den varma persiska soppan ash reshte. En eldfest är inte en eldfest utan denna folkrätt. Nudlarna i soppan symboliserar lycka och framgång i livet.
Flertalet foodtrucks kommer att finnas på plats för att servera läckra maträtter!

SENIORTÄLT

Är du senior och vill vara med och fira in solens och vårens antågande? Under eldfesten kommer vi att erbjuda ett särskilt seniortält för dig som är över 65 år. I tältet kommer vi att ha många sittplatser och bra uppvärmning så att du inte behöver frysa. Sittplatserna är trots allt begränsade så vi ber övriga att respektera åldersgränsen.

I SAMARBETE MED

SPONSORER

STYRGRUPPEN

© Copyright ELDFESTEN
POWERED BY HIVA RELATIONS